Doprava zdarma při nákupu nad 1 500 Kč

 

E-shop


Úvod » ASIJSKÉ POTRAVINY » Huy Fong Omáčka chilli pálivá Sriracha 793g


        

Huy Fong Omáčka chilli pálivá Sriracha 793g

skladem

 

100ml=12.4kč


0x

běžná cena: 120,00 Kč (4,70 eu)

naše cena bez DPH: 86,09 Kč (3,37 eu)

naše cena s DPH(15 %): 99,00 Kč (3,88 eu)

Nákupem získáte 99 bodů


do košíku:
  ks  
Dostupnost: skladem
EAN kód: 024463063167
Hlídací pes:
Hlídací pes

Chilli omáčka Sriracha je oblíbená po celém světě a je nejpoužívanějším dochucovadlem v thajské a vietnamské kuchyni. Jejím základem jsou chilli papričky a česnek. Tato chilli omáčka je pálivá, stupeň pálivosti dosahuje 1 z 5 hvězdiček. Balení obsahuje 435 ml chilli omáčky, která je vyrobena ze 61 % chilli papriček, česneku cukru, soli, vody a octa. Sriracha hot je vhodná na přípravu pálivých jídel a dochucování v průběhu servírování.

SPECIFIKACE

  • Složení: chilli 61 %, cukr, sůl, česnek, voda, destilovaný vinný ocet, E415, konzervanty: E202 a E222
  • Objem: 435 ml
  • Hmotnost: 482 g

Stupeň pálivosti:

NUTRIČNÍ A ENERGETICKÉ HODNOTY (Údaje pro 5 gramů)

  • Kalorie: 5 kJ / 1,2 kcal
  • Tuky: 0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g
  • Sacharidy: 1 g z toho cukry: 1 g
  • Bílkoviny: 0 g
  • Sodík: 80 mg

PRAKTICKÉ RADY

Uchovávejte v suchu. Po otevření uchovávejte v lednici při teplotě do 6 °C a spotřebujte do 30 dnů od otevření.

Druh papričky Stupeň pálivosti [SHU] Jalapeño 5 000 Chipotle 7 500 Serrano 20 000 Cayenne 45 000 Tabasco 50 000 Habañero 350 000 Caribbean Red 445 000 Bhut Jolokia 1 041 421 Trinidad Scorpion Moruga 2 009 231 Carolina Reaper 2 200 000

CHILLI OMÁČKA SRIRACHA

Sriracha je jedna z nejpopulárnějších chilli omáček, která je pojmenována po městě Si Racha v provincii Chonburi ve východním Thajsku. Omáčka Sriracha byla původně podávána jako dochucovadlo k jídlům v thajských seafood restauracích, nabízejících mořské plody a ryby. Dnes je rozšířena a používána po celém světě pro přiostření jídel a jako přísada do různých pokrmů. Název Sriracha je považován za obecný termín, jelikož zatím nebyl opatřen ochrannou známkou a to překvapivě ani zakladatelem nejvýznamnějšího výrobce chilli omáčky Huy Fong Foods sauce, Davidem Tranem.

PŮVOD OMÁČKY SRIRACHA

Původ a historie chilli omáčky Sriracha je dikutabilní. Jedna zmínka vypovídá, že první chilli omáčka byla vyrobena roku 1930 v Thajsku ženou jménem Thanom Chakkapak v městě Si Racha, podle kterého je omáčka pojmenována. Tento fakt potvrdil v rozhovoru s časopisem Bon Appétit americký distributor asijských potravin ze společnosti Eastland Food Corporation.

Avšak podle ,,The Si Racha Lovers' Association" - Asociace milovníků Si Racha byla první omáčka Sriracha vyrobena v témž městě, ale barmskými pracovníky pily. Tato informace je podložena rozhovorem s 88 letým mužem jménem Thawat Wiphisamakun, známým jako Ah Pae. Babička Ah Paela měla malý obchůdek ve městě Si Racha. Jeden z barmských mužů přišel do jejího obchodu koupit chilli, sůl, ocet a cukr přímo do hmoždíře na výrobu chilli omáčky. Babička Ah Paela nakonec také začala vyrábět svou vlastní chilli omáčku nejprve pro rodinu a poté ji prodávala i zákazníkům. Později jeden z jejích zákazníků, Kimsua Thimkrachang začal kupovat větší množství ingrediencí jako je chilli, ocet, cukr a sůl a vyráběl chilli omáčku a prodával ji pod značkou "Sauce Si Racha Traa Phukhao Thong", v angličtině Golden Mountain Brand Si Racha Sauce, tedy Sriracha Zlatá hora s obrázkem Zlaté hory na etiketě.

Dnes je již těžké určit, kdo tedy jako první začal vyrábět oblíbenou chilli omáčku Sriracha. Jedno je však jisté, omáčka pochází z města Si Racha, jehož jméno nese dodnes. Omáčka Sriracha se používá k doostřování a k přípravě pálivých jídel po celém světě.

VÝROBCI OMÁČKY SRIRACHA

Nejznámějším výrobcem chilli omáčky Sriracha je americká společnost Huy Fong Foods. Mezi další známé výrobce této oblíbné pálivé omáčky je Mai Siam, Flying Goos, Real Thai a Bosfood.

Huy Fong Foods je významným americkým výrobcem pálivých omáček se sídlem v Irwindale v Californii. Společnost Huy Fong Foods byla založena roku 1980 na ulici Spring Street v čínské čtvrti v Los Angeles a postupně se rozrostla, přesídlila do Californie a stala se jedním z největších výrobců pálivých omáček, především omáčky Sriracha. Nyní se v továrně Huy Fong Foods se za rok rozdrtí přes 45 miliónů kilogramů chilli papriček. Ročně se prodá až 20 milionů lahví omáčky Sriracha v hodnotě 60 milionů dolarů. Prodej dále stoupá a to vše bez jakékoliv reklamy a propagace. Huy Fong Foods má ve svém znaku kohouta, omáčka Sriracha se tedy někdy označuje jako cock tedy ,,kohout".

SLOŽENÍ OMÁČKY SRIRACHA

Složení této omáčky je jednoduché: jen pasta z chilli papriček, ocet, česnek sůl a cukr, můžete si ji tedy snadno připravit i doma.

Existuje mnoho variant chilli omáčky Sriracha, základ je však vždy stejný. Tradiční thajská omáčka je poněkud pálivější a má řidší konzistenci, než ostatní druhy vyráběné po celém světě.

RECEPT NA DOMÁCÍ OMÁČKU SRIRACHA 300 g chilli papriček Jamaican Hot Red (můžete použít i jiné méně či více pálivé druhy, podle toho jak moc pálivou chcete vaši výslednou omáčku mít), 2 stroužky česneku, 2 lžíce třtinového cukru, 1,5 lžičky jemně mleté mořské soli, 2 - 4 lžíce vody, 60 ml jablečného octa 1. Chilli papričky důkladně omyjte, nožem odstraňte zelené stopky, a nahrubo je překrájejte. Chilli papričky dejte spolu s česnekem, solí, cukrem a 2 lžícemi vody do mixéru a vše rozmixujte. Pokud máte papričky méně šťavnaté, můžete přidat 1–2 lžíce vody navíc. Chilli pastu dejte do vyvařené skleněné nádoby, kterou zakryjte potravinářskou fólií a obsah nechte kvasit 3–5 dní na teplém a tmavém místě. Každý den obsah promíchejte a znovu zakryjte potravinářskou fólií. 2. Po 3–5 dnech by se v chilli pastě měly vytvořit bublinky a pasta bude působit nadýchaně. V tomto okamžiku dejte zkvašenou chilli pastu spolu s jablečným octem do mixéru a vše rozmixujte na hladkou pastu, kterou přepasírujte přes kovový cedník. 3. Srirachu přendejte do vyvařené skleněné nádoby, můžete ji skladovat několik měsíců v lednici.

Zdroj receptu: http://fresh.iprima.cz/recepty/domaci-omacka-sriracha

POUŽITÍ OMÁČKY SRIRACHA

V Thajsku je Sriracha velmi často používána jako omáčka k pokrmu, většinou z ryb a mořských plodů. Ve vietnamské kuchyni se Sriracha přidává jako přísada do tradiční vietnamské polévky Pho, do smažených nudlí a k ochucení jarních závitků. Sriracha se dále používá obecně do polévek, k vaječným pokrmům a do burgerů. Také ji však můžete objevit v džemech, lízátkách, v kokteilech a také se vyrábějí brambůrky s příchutí Sriracha. Využití je opravdu široké.

V USA pak omáčku Sriracha používají ve velkém množství restaurací, mezi které patří například známé řetězce McDonald's, Subway nebo Burger King. Ti zakomponovali omáčku Sriracha do svých receptů a někdy je míchají s majonézou nebo do dipů. Blue Diamond, přední výrobce mandlových produktů používá mimo jiné i příchuť Sriracha. Američané nedají dopustit na hot dogy, tacos, hamburgery, míchaná vajíčka, ale i špagety nebo pizzu s pálivou omáčkou Sriracha.

V praxi ji najdete ve všech asijských restauracích po celém světě a lidé si ji čím dál častěji kupují domů. Sriracha se u nás nejčastěji používá k přiostření jídel na stole. Vyzkoušejte tuto pálivou omáčku někdy k masu místo české klasiky kečup, tatarka nebo hořčice. Sriracha vám určitě zachutná a nebojte, hodí se nejen k asijským pokrmům.

RECEPT NA MARINÁDU S OMÁČKOU SRIRACHA 150 ml chilli omáčky Sriracha, 2 stroužky česneku, 1 hrst čerstvého koriandru, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce rýžového octa

Postup: 1. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Koriandr očistíme, osušíme a i se stonky nasekáme nadrobno. 2. V misce smícháme sriracha omáčku, česnek, koriandr, olej, sójovou omáčku, cukr a rýžový ocet. Dobře promícháme a uschováme do lednice, kde necháme marinádu před použitím pořádně odležet.

Používáme jako marinádu na pečené nebo grilované maso (drůbeží a vepřové).

Zdroj receptu a obrázku k receptu: https://www.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.sriracha-marinada.r_id=CZ_3539.html

ZAJÍMAVOSTI O OMÁČCE SRIRACHA

Výslovnost: [sí-račá]

V roce 2013 americký režisér Griffin Hammond natočil dokumentární film o původu a výrobě pálivé omáčky Sriracha.

Omáčka Sriracha je ve skutečnosti méně pálivá než chilli paprička odrůdy Jalapeño. Sriracha dosahuje cca 2 200 SHU, kdežto Jalapeño se chlubí pálivostí od 2500 do 6000 SHU.

Každou hodinu je vyrobena 1 tuna omáčky Sriracha. Výrobní pásy pojmou 3 000 lahví pálivé omáčky Sriracha za 24 hodin a výroba běží 6 dní v týdnu. Výsledkem je 200 tun omáčky za týden. Za rok se tedy prodá až 20 milionů lahví.

Sriracha se používá k ochucení bramborových lupínků značky Lay´s, Kettle nebo Pringles.

V roce 2014 byla uvedena na trh speciální edice - Sriracha 2 GO. Lahvička se speciálním otvorem a kroužkem pro přivěsení na klíče umožní vzít si vaši oblíbenou pálivou omáčku kamkoliv a mít ji neustále po ruce na přiostření jídel.

CO DÁL?

Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.

Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na další chilli omáčky nebo na chilli koření.

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

NGFmN
Hlídací pes
Watch DOG


Informovat na e-mail při změně:


       když cena klesne pod

        když produkt bude na skladě


Zadejte Váš e-mail: